Menu

Mała gotuje!

Blog dla wszystkich którzy szukają inspiracji na proste dania i ciasta. Smacznie, Estetycznie i Pomysłowo ! Eksperymentalnie i amatorsko :D

Różany eksperyment

carmeliova

Wyzwaniem na dziś było również  stworzenie dżemu tak cudownego i pachnącego jak te w tłusto-czwartkowych pączkach.

Sporo czytałam jaka różę wybrać, alby najlepiej oddać ten smak i zapach.  Na gatunkach się niestety nie znam, ale najlepsza wydaje się być róża dzika - czyli w moich okolicach raczej kompletnie niedostępna( przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo).  W zasadzie dżem możecie zrobić z każdej rosnącej w waszym ogrodzie !  Ja wykorzystałam jakąś taką o różowych płatkach : 20160611_1454531

Teoria jest taka, że z zerwanych płatków powinniśmy poodcinać białe  końcówki  alby nie było czuć goryczki. Prawda jest taka : komu chciałoby się z tym bawić hmm?  Osobiście końcówki usunęłam tylko z tych większych płatków, resztę wrzuciłam jak leciało. Kolejnym punktem jest dokładne przepłukanie ich pod zimną wodą ,  najlepiej wrzucić je na durszlak, przelewać zimną wodą i poczekać aż osiąkną.20160611_152600

Gdy nasza cierpliwość się skończy po prostu odgniatamy wodę i przerzucamy płatki do miski.  

Nigdy nie kieruje się zbytnio proporcjami, zawszę daję tyle ile wydaje mi się ok ( czasami jest to zgubna droga, kiedyś wam o tym opowiem).

Do mojego dżemu dodałam : - dwie szklanki cukru i dwie łyżeczki kwasku cytrynowego.

Teraz czeka nas najgorsze - ucieranie.

20160611_154038

Dobra, nie oszukujmy się. Kto by się tak bawił gdy mamy blendery? Po chwili nasze płatki wyglądają, trochę jak buraczki z chrzanem. Przekładamy do słoiczków, pasteryzujemy chwile i gotowe !  

13401376_1234716719879764_527840765_n20160611_164152

Szczerze wam powiem, że wcale nie smakuje jak ta pączkowa, ale jest naprawdę pyszna ! No i ten zapach <3

 

 

 

 

 

© Mała gotuje!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci